Αρχική » Ανακοινώσεις » Ποιοτική Αναβάθμιση Αποπρασινισμένων Πορτοκαλιών και Μανταρινιών, με Περιορισμό της Μετασυλλεκτικής Έκθεσης στο Αιθυλένιο μέσω Εισαγωγής Καινοτόμων Φυσικών Απλών Τεχνικών (OraMa2degreen) Μ16ΣΥΝ2-00294

Ποιοτική Αναβάθμιση Αποπρασινισμένων Πορτοκαλιών και Μανταρινιών, με Περιορισμό της Μετασυλλεκτικής Έκθεσης στο Αιθυλένιο μέσω Εισαγωγής Καινοτόμων Φυσικών Απλών Τεχνικών (OraMa2degreen) Μ16ΣΥΝ2-00294

Πλαίσιο Χρηματοδότησης: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020

Φορέας χρηματοδότησης: ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συντονιστής φορέας: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ    «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Συνολικός προϋπολογισμός: 144.968,23

Προϋπολογισμός Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: 18,000,00€

 

Περιγραφή:

Βασικός στόχος της πρότασης είναι η παράκαμψη του κλασικού/στατικού τρόπου εφαρμογής του αποπρασινισμού σε καρπούς εσπεριδοειδών με την αντικατάστασή του από μια καινοτόμα προσέγγιση εναλλαγών χαμηλών-υψηλών θερμοκρασιών με μειωμένη έκθεση σε αιθυλένιο, έχοντας ως βάση την ιδέα εκμετάλλευσης ενδογενών μηχανισμών των καρπών. Ένας δεύτερος στόχος της πρότασης αποτελεί η αντικατάσταση της υποκειμενικής μακροσκοπικής εκτίμησης του σταδίου ωριμότητας από μια χαμηλού κόστους αντικειμενική εκτίμηση που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε επίπεδο παραγωγού αλλά και η επιλογή των συνθηκών με βάση την καταγραφή της θερμοκρασίας στον αγρό πριν τη συγκομιδή

 

Οφέλη

Η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Έργου θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων (βραχυπρόθεσμα) και μακροπρόθεσμα με την ευρύτερη εφαρμογή του, της ελληνικής παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μείωσης της απώλειας βάρους των καρπών λόγω μείωσης της διάρκειας αιθυλενισμού τους (δεδομένου ότι η απώλεια βάρους είναι πολύ μεγάλη στον αιθυλενισμό), με ταυτόχρονη μείωση σε ανάγκες ενέργειας λόγω μείωσης του χρόνου παραμονής στους θαλάμους αποπρασινισμού.
  • Ποιοτική αναβάθμιση καρπών (φλοιός, κάλυκας, γεύση).
  • Δυνατότητα διεύρυνσης του χρόνου διάθεσης των καρπών στην αγορά, κλιμακώνοντας τον αποπρασινισμό με ή χωρίς αιθυλενισμό.
  • Αποσυμφόρηση των μονάδων αποπρασινισμού σε περιόδους αιχμής.
  • Διείσδυση σε νέες αγορές.
  • Αντιμετώπιση των αρνητικών και μη ελεγχόμενων υψηλών θερμοκρασιών αγρού στην ποιότητα των προϊόντων με απλές τεχνικές εναλλαγής των θερμοκρασιών και προετοιμασία για μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής.